Surfparadiset Biarritz

Surfparadiset Biarritz – resereportage i Åka Skidor

[superquote]Havet glittrar klarblått och vågorna sköljer in mot stranden, dofterna av saltvatten och blommor blandas och stiger upp i näsborrarna. Nedanför sluttar berget brant mot stranden och täcks av gröna, lummiga träd och buskar. Utsikten är så vacker att det nästan gör ont.[/superquote]

[aside title=”Publicerad i:”]Åka Skidor

Text: Carin Brink[/aside]

Vi befinner oss i surfparadiset Biarritz på franska Atlantkusten och har stannat till på en utsiktsplats ovanför stranden Côte des Basques för att se hur förhållandena för surfing är i dag. Jämna, fina vågor rullar in mot kusten och vi får bråttom; alla tjejerna kastar sig in i bilen för att köra den korta sträckan ner till stranden. Fortfarande är det tidigt på morgonen och bara några få surfare har hunnit ut i vattnet men om någon timme kommer det att vara trångt där ute. Efter ett snabbt ombyte står jag klar med surfbrädan under armen och tittar ut över havet, redo att ta min del av vågorna. Jag kastar mig i vattnet och paddlar ut till en plats där vågorna bryter fint. Att sitta på brädan och vänta på rätt våg är förunderligt rogivande: borta är all stress och alla måsten.

Rakt in mot land ligger stranden som ännu inte fyllts av solbadare med sina parasoller, solstolar och badbollar. Till höger längst ut på en klippa tronar magnifika Villa Belza med sina tinnar och torn, en byggnad som finns med på merparten av alla vykortsmotiv av Biarritz. Om jag vrider huvudet så långt åt vänster som möjligt syns den spanska staden San Sebastian, ett mecka för alla tapas-älskare, vid horisonten. Spanska gränsen ligger bara tre mil bort. Efter några minuters väntan kommer en perfekt våg. Jag paddlar med jämna armtag, känner hur vågen suger tag i brädan och hoppar upp i en enda snabb rörelse. Att stå på brädan och glida fram över vattnet är en obeskrivlig känsla. Jag är en havsgudinna, jag går på vatten!

Surfing är sporten som plötsligt syns överallt: i TV, sporttidningar och modereportage. Anhängarna blir allt fler för varje år och de blir ofta extremt engagerade i sin nya sport, kanske för att surfing är en livsstil. Den sanne surfaren ser sin tid i vattnet mer som en upplevelse än ett träningspass. Kännetecknande är också ett djupt rotat miljömedvetandet samt insikten om att livet går ut på mer än jobb och karriär. I en tid av stress och utbrändhet är det lätt att förstå varför denna filosofi tilltalar många. Den speciella, avslappnade stilen som går igen i kläder och accessoarer har gjort att även modevärlden fått upp ögonen för fenomenet surfing.

Inom den traditionellt mansdominerad sporten är antalet kvinnor i vattnet försvinnande litet. Detta är märkligt eftersom surfing är en sport som borde passa utmärkt för tjejer. Smidighet, grace och god balans krävs, vilket är egenskaper som ofta brukar associeras med det kvinnliga könet. Bra kondition och muskelstyrka är en fördel men mycket handlar om teknik: en tunn liten tonårstjej kan paddla förbi en biffig bodybuildare, och hon plockar vågor på löpande band medan grabbar med sämre teknik ute i vattnet bara kan titta på. En duktig kille kan med sin muskelstyrka göra mer dramatiska trick men en duktig tjej surfar ofta mjukare och med mer stil.

Surfing är en gammal företeelse – hawaiianerna har utövat sporten i hundratals år – men för svenskar är den ett relativt nytt fenomen. Intresset för surfing har vuxit snabbt de senaste åren trots att vi bor i ett bistert klimat och kvaliteten på vågorna här inte kan mäta sig med de större surfmetropolerna. För tio år sedan fanns bara ett par surfare i vattnet vid svenska surfställen, i dag får dessa veteraner finna sig i att trängas med femtiotalet andra surfare om vinden ligger på rätt. Att börja surfa i Sverige kan vara svårt: det är svårt att hitta utrustning, det finns inga surfskolor, vattnet är kallt och vågorna ofta mediokra. Den som funderar på att lära sig surfa bör söka till ett ställe med varmare vatten och bättre vågor som exempelvis Biarritz, Europas mytomspunna surfhuvudstad.

Biarritz är en härlig blandning av överklass och surfkultur. Gamla vithåriga damer med stora guldörhängen och fluffiga pudlar under armen samsas med långhåriga surfkillar i slitna t-shirts och jeans. Hermés- och La Coste-affärer ligger sida vid sida med surfshoppar. På lyxrestaurangen njuter eleganta par av ostron och champagne medan surfaren på torget utanför festar på en Ameriçain (baguette fylld med hamburgare och pommes frites). Denna badort på franska Atlantkusten är ganska okänd för oss svenskar men fransoserna har länge rest hit för att njuta av solen, stränderna och den lummiga grönskan. Napoléon byggde i början av 1800-talet ett enormt semesterpalats till kejsarinnan Eugénie, och några decennier senare upptäckte även Paris societet och kungligheter från hela Europa den pittoreska fiskebyn. Under 1900-talet har Biarritz besökts av filmstjärnor som Frank Sinatra, Gary Cooper och Bing Crosby.

Staden ligger mitt i Baskien och det finns en och annan ETA-sympatisör som gärna skulle se att området blev självständigt men här sker inga terroristaktioner som i den spanska delen. När man i dag tillsammans med hundratals andra turister flanerar längs strandpromenaden vid Grande Plage, med havet på ena sidan och palatsliknande byggnader på den andra, känns det avlägset att staden en gång varit en liten fattig fiskeby.

Surfingen kom inte till Europa förrän 1957 då ett filmteam från Hollywood anlände till Biarritz för att filma Hemingways ”The Sun also Rises”. Filmregissören Peter Viertel blev hänförd av de fantastiska vågorna och lät skicka efter sin surfbräda från USA. Han var den förste som surfade i Europa och lokalbefolkningen hade aldrig sett något liknande. Några lokala grabbar fick prova Viertels bräda och blev fascinerade – surfingen var här för att stanna.

En surfsemester till Biarritz är det perfekta alternativet för den som inte vill ligga på en badstrand hela dagarna och steka sig. Att första gången lyckas ställa sig på brädan är en otrolig känsla. Du får en kick som gör dig yr av lycka, vilket knappast uppnås av att vända sig i solstolen vid hotellpoolen. Någon form av nybörjarkurs rekommenderas eftersom det kan vara svårt att komma igång på egen hand. Dessa kurser kan variera i längd från en timme upp till en vecka. I Biarritz finns ett antal surfskolor att välja mellan, två bra är Ecole de surf Belza vid Côte des Basques och Jeff Hackman Surf School vid Grande Plage. I kursavgiften ingår hyra av surfbräda och våtdräkt. Den som vill fortsätta efter kursen kan hyra en bräda eller köpa en billig, begagnad.

Efter att ha kommit igång gäller det att öva, öva och åter öva. I nybörjarfasen ingår att paddla så armarna känns som spaghetti, trilla av brädan tusen gånger och få kallsupar så vattennivån i Atlanten sjunker. Det är inte speciellt glamoröst men fantastiskt roligt. Glamouren kommer senare när du lärt dig dansa fram på brädan och glida över vattnet i böljande svängar. Surfing handlar om att leka och njuta av naturen men betyder också bra träning och snygga muskler, en djup solbränna kommer på köpet. Stark solskyddsfaktor rekommenderas för den som inte vill lysa som en neonlampa på baren på kvällen.

Det finns både för- och nackdelar med att vara tjej i vattnet. Särskilda privilegier ska inte förväntas men det är lätt att få bra gratisinstruktioner, och ibland kommer en tjej undan med att bryta surfregler när en kille skulle få en rejäl utskällning (det betyder inte att vi tjejer ska utnyttja detta faktum). Å andra sidan tar sig många killar friheter genom att sno vågor eftersom de antar att tjejen inte kommer att klara att ta vågen.

Surfbabes oavsett nationalitet är ovanliga. Detta lär inte bero på att det täcka könet skulle vara så mycket sämre på surfing, utan snarare att det av tradition är en mansdominerad sport. I Australien och USA är det vanligare med kvinnliga surfare än i Europa men de är ändå i klar minoritet. Surfa är något killar gör tillsammans medan deras flickvänner ligger på stranden och solar, men detta håller på att förändras. Surfindustrin har insett potentialen i att fler tjejer börjar surfa. Det skulle betyda att försäljningen av surfinspirerade kläder och surfutrustning för kvinnor som bikinis, surfshorts, våtdräkter, etc skjuter i höjden. De stora surfföretagen har börjat arrangera särskilda prova-på-dagar bara för tjejer.

Även Hollywood har hakat på surftrenden. I Charlies Änglar bemästrar Cameron Diaz brädan och i filmen Blue Crush surfar rollfiguren Anne Marie (Kate Bosworth) gigantiska vågor på Hawaii. Den senare filmen fångar surfmentaliteten väldigt bra – sevärd för den som vill ha bra surfscener kombinerade med en romantisk historia.

Efter en dag bland vågorna är belöningen ett glas rött på någon av stadens uteserveringar, gärna ett Bordeauxvin eftersom vi befinner oss 20 mil söder om det världsberömda vindistriktet. Till middag rekommenderas Moules Frites (musslor och pommes frites) på en av fiskrestaurangerna i gamla hamnen. Servicen kan ibland vara ganska långsam men utsikten är vacker och musslorna väl värda väntan. Fortsätt kvällen med en drink på mysiga baren Ventilo, ta därefter en Kalimutxo (baskisk drink innehållande rött vin och coca-cola) på La Marine och avsluta med en hårresande stark gin & tonic på någon av nattklubbarna Le Playboy, La Plage eller Le Caveau. Eller ägna dig åt ett riktigt strandparty med gitarr, vin och mys vid öppen eld medan vågorna slår mot stranden. Nöjeslivet är bäst i augusti då det vimlar av semestrande sydeuropéer här, annars är Biarritz inte förstahandsvalet för partypinglan. I juli äger Biarritz Surf Festival rum, vilket är ett skäl till att förlägga sin semester till den tiden. Den som vill ha det väldigt lugnt bör resa hit i maj eller september. Då är klimatet väldigt behagligt och trängseln både i vattnet och på land är borta.

Shoppingen lämnar inte ens den mest inbitna shop-o-holic besviken. Strunta i att köpa sommarkläder och bikini i Sverige, butikerna i Biarritz är fyllda av snygga surfkläder. Botanisera bland Biarritz alla surfshoppar och återvänd till Sverige med en ny garderob. Om butikerna i Biarritz och angränsande Anglet inte skulle räcka till rekommenderas ett besök i Hossegor, en halvtimme norrut. Den lilla semesterorten har ett utmärkt utbud av surfaffärer. Passa på att ta en hamburgare på Rock Food, en surfbar vid stranden med härliga burgare, kul surfinredning och fantastisk havsutsikt.

Att bara hänga vid Grande Plage under vistelsen i Biarritz är ett misstag. Det är en vacker strand men det är också packat med folk här. Prova även Côte des Basques, som är bäst för nybörjarsurfing, och Plage de Marbella. Ta bussen eller bilen några kilometer norrut till Anglet och prova de vackra, breda sandstränderna Sable D’Or och Plage des Cavaliers, de är väl värda resan.

Solen börjar gå ner och vi är ute i vattnet för ett kvällspass. Längst bort i horisonten, där havet och himlen smälter samman, färgas molnen guldskimrande och rosenröda medan solen sakta försvinner ner i havet. Lite längre bort sitter Lisa och Hanna på sina brädor, de vinkar och ler med bländvita tänder som kontrasterar mot solbränd hy. Hanna skvätter vatten mot Lisa, skrattar och ropar något. Men Lisa har inte tid att svara för just då rullar dagens bästa våg in, vågen hon väntat på i timtal. Hon paddlar med jämna tag, känner vågen suga tag i brädan, hoppar smidigt upp och glider fram över vattnet. Ännu en havsgudinna har fångat en våg.

Aktiviteter för pojkvännen (om han inte vill surfa)

Sola, bada och läsa böcker.

Åka go-kart.

Fotboll på stranden.

Ta en öl på uteservering.

Gå på marinmuseet.

Testa bodyboard.

Äta glass och titta på när du surfar.

Boende

Camping: Biarritz Camping. Bo i tält och träffa unga människor från hela Europa.
Surfcamp: Friends of Aloha. Håller till på Biarritz Camping. Häng med surfare från när och fjärran och lev äkta surfliv. Packa bikini, kläder och tandborste – resten finns där.
Vandrarhem: Auberge de Jeunesse de Biarritz. Träffa lika mycket folk som på campingen men sov i en riktig säng.
Lägenhet: Hyr en privat lägenhet. Biarritz turistkontor har listor över tillgängliga lägenheter (biarritz.tourisme@biarritz.tm.fr).
Billigt hotell: Palym. Enkelt men trevligt hotell. En del rum har dusch och toalett, billigare rum saknar denna bekvämlighet. Trevliga ägare, se upp för den argsinta städerskan.
Lite schysstare hotell: Océan. Hotellet ligger vid ett stort torg mitt i centrum och 150 meter från stranden. Se till att få ett rum med balkong och havsutsikt.
Top-of-the-line: L´Hôtel du Palais. Hosta upp femtusen kronor för ett dubbelrum med utsikt över havet. Det kostar skjortan men tänk att få bo i det palats Napoléon byggde åt sin gemål.

Kontaktinformation och priser finns på www.biarritz.fr.

Resa

Bil: Det är ca 220 mil mellan Helsingborg och Biarritz. En lång bilresa även för dem som inte först behöver ta sig genom vårt avlånga land, men det är skönt att ha bil i Biarritz.

Flyg: Ryan Air och SAS flyger direkt till Biarritz under högsäsong. Ett annat alternativ är att hitta ett billigt flyg till Paris, för att sedan flyga med exempelvis Air France till Biarritz. Från Paris till Biarritz går också snabbtåget TGV regelbundet, resan tar ca 5 timmar.

Checklista:

Saker du måste göra på surfsemestern i Biarritz.

Ät en Ameriçain från något av smörgåsställena ovanför Grande Plage.

Åk till San Sebastian på barrunda och proppa dig full med tapas.

Gå på surffestivalen (om du är där i juli).

Klä dig i vita kläder och röd scarf, festa loss på Fête de Bayonne (om du är där i augusti).

Drick en baskisk Cervoise på La Marine.

Besök en surfbrädefabrik och lär dig hur du reparerar din bräda.

Ta med några öl ner till stranden på kvällen och lyssna på vågorna.

Ät fisk och skaldjur nere i gamla hamnen.

Se en pelot-match. Pelot är en urgammal baskisk sport som spelas mot en vägg med en boll och en skopliknande racket.

Spela boule i någon av parkerna vid stranden.

Ta en promenad längs havet mellan Plage de Marbella och Côte des Basques vid lågvatten. Vid högvatten är de båda stränderna avdelade av havet.

Förbered dig för surfresan:

Hyr Point Break och tjejsurf-filmen Blue Crush.

Skaffa Storm Rider Europe, guiden med all information om bra surfställen.

Simma för att träna upp armmusklerna.

Lär dig surfsnack (se Surf-lingo).

Lilla surfskolan

1. Använd en surfbräda av typen minimalibu, den är inte för liten och inte för stor. Vaxa brädan på ovansidan så du inte halkar.

2. Öva upphopp på stranden innan du går i vattnet. Rita en linje i sanden och lägg dig på linjen (så den löper från huvud till fot). Placera handflatorna på sanden bredvid bröstkorgen. Tryck först upp överkroppen med armarna och hoppa sedan upp i en enda rörelse. Fötterna ska vara placerade framför varandra på linjen. Stå brett isär med fötterna och med rejält böjda knän. Sträck ut ena armen framför dig och den andra bakom för att hålla balansen och peka ut riktningen.

3. Dags att gå ut i vattnet! Fäst leashen (gummirepet som sitter fast längst bak i brädan) på den fot som kommer att vara längst bak på brädan. Den som åker snowboard vet vilken fot som ska vara fram, annars känner du vilken fot som naturligt ska placeras framför den andra vid upphoppsövningen på stranden (se steg 2).

4. Gå ut i vattnet med brädan tills vattnet når midjan. Att gå längre ut är farligt för nybörjare eftersom strömmarna är starka.

5. Stå bredvid brädan och vänta på en bra våg. Det tar ett tag att lära sig vilka vågor som är bra. När du ser en bra våg, hoppar du upp i god tid och börjar paddla med jämna tag. När vågen är nästan ikapp dig, tar du ett par sista kraftiga tag.

6. Vänta tills du känner att vågen tar tag i brädan. Hoppa sedan upp och ställ dig bredbent och med böjda knän. Håll balansen med armarna.

7. Surfa! Det kommer att ta ett antal försök men förr eller senare klarar du det.

Hang loose!

Surf-lingo

Innan du lärt dig surfing kan du ändå låta som en riktig surfare.

Aloha: Hawaaianskt ord med flera innebörder, betyder bla hej, hej då, jag älskar dig.
Backside: Att surfa med ryggen mot vågen.
Beach break: Vågorna bryter över sand. Bra för nybörjare eftersom bottnen är mjuk.
Bodyboard: Liten bräda/flytplatta som du ligger på. På fötterna har du simfötter.
Cross-step: Klassiskt steg för att förflytta sig på brädan, går ut på att korsa den ena foten framför den andra. Används endast på en longboard.
Cut back: Sväng för att återvända till centrum av vågen.
Frontside: Att surfa med ansiktet mot vågen.
Gun: Lång, spetsig bräda som används för att surfa stora vågor.
Goofy foot: En surfare som placerar höger fot främst på brädan.
Hang-five: Stå längst fram på brädan och sträck ena foten över brädans nos. Du har då fem tår över nosen, därav ”hang-five”. Endast för longboarding.
Hang-ten: Se ”hang-five” men ställ dig med båda fötterna längst fram på nosen.
Höger: Våg som bryter åt höger (sett från havet).
Reef break: Vågorna bryter över rev. Ej lämpligt för nybörjare.
Regular: En surfare som placerar vänster fot främst på brädan.
Point break: Vågorna bryter mot en udde eller annan formation som sticker ut i vattnet. Resultatet blir fint formade vågor. Bottnen kan vara både sand och rev.
Vänster: Våg som bryter åt vänster (sett från havet).
Leash (eller leg rope): Rep av gummi som förbinder din fot med brädan.
Line up: Område där surfarna väntar på vågorna.
Longboard: Lång surfbräda (minst 9 fot). Räknas som klassisk surfing eftersom man ursprungligen surfade på långa brädor.
Minimalibu (eller funboard): Ett mellanting mellan longboard och shortboard, mellan 7 och 8 fot lång. Bra för nybörjare eftersom en longboard kan vara för klumpig och svårmanövrerad och en shortboard för liten och vinglig i början.
Peak: Område där vågen börjar bryta.
Shortboard: Kort surfbräda med spetsig form, lättare att svänga med.
Spot: Surfställe.
Take off: När surfaren startar på toppen av vågen.
Tub/Tunnel: Tunnel som formas av vågen.
Vax: Gnuggas på brädans ovansida för att göra den mindre halkig.

Källor:
www.biarritz.fr
Stormrider Guide Europe

No Comments

Leave a Reply