Vemdalen

Vemdalen – reportage för SkiStar

I SkiStars magasin Älska Snö har jag skrivit om Vemdalen. Kombinationen av jobb och skidåkning är oslagbar. Dessutom är Vemdalen en fantastisk vinterdestination som hela familjen älskade.

Reportaget var en fröjd att skriva! Bästa betyget? Alla kommentarer från vänner och bekanta som sett reportaget och sa ”Precis så här upplever jag Vemdalen. Du beskriver det så man verkligen förstår hur mysigt det är”.

Reportaget:

Vykort från Vemdalen

Äventyret börjar redan med tågresan. I vanliga fall ser ingen i familjen fram emot själva resan till fjällen men den här gången är det annorlunda. Alve, vår femårige tågentusiast, hoppar upp och ner av förtjusning; i hans ryggsäck skramlar legogubbar, leksaksbilar och snacks runt. Tågresan går snabbt tack vare pyssel, spel och besök i restaurangvagnen.

– Den som först ser en häst vinner, ropar Tuva och trycker näsan mot tågfönstret.

– Den som först ser en zombie vinner, hojtar Alve medan våra medresenärer fnissar lite.

Vemdalsskalet välkomnar oss med snöklädda fjälltoppar som gnistrar i den nedåtgående solen. Nybyggda Hovde Hotell, med inspiration från forna tiders fjällpensionat och alphotell, tronar som en maräng vid Skalets torg. Liftarna har precis stängt och glada skidåkare vandrar med skidorna på axeln på väg till after ski eller hem till bastun. Hela familjen längtar till nästa dag när vi också får ge oss ut i backarna.

Skidskola för stora och små

Vemdalen bjuder på strålande morgonsol och välpreparerade backar. Efter ett besök i skiduthyrningen, där vi får vi snabb och proffsig hjälp, möter vi skidläraren Lena Everlid som ger Tuva och Alve en skidlektion. Hon strör guldstjärnor över barnen som förbättrar åkningen och får stärkt självförtroende.

Tuva tar till sig råden så bra att hon håller skidlektioner med resten av familjen varje dag. Inte alltid uppskattat av lillebror.

Även vuxna kan behöva gå i skidskola. Därför har vi bokat in ett carvingpass med energiknippet Maria Nordin.

– Håll armarna framför dig som om du håller i dagstidningen. Tryck ner tån och hålfoten. Åkt mjukare in i svängen – tänk att du lyssnar på Buffalo Soldier med Bob Marley.

Maria ropar ut råden och gör regelbundna stopp för att kolla att vi har förstått. I två timmar drillar hon oss i carvingteknik samtidigt som vi guidas runt i Vemdalsskalets system.

Skidåkning, slädturer och snöbus

De närmaste dagarna blir en härlig upplevelse för familjen. Vemdalen visar sig bjuda på fantastisk skidåkning, underbara fjälläventyr och genuin omtanke från alla vi möter.

Detta är första vintern som hela familjen kan åka tillsammans i backarna. Vi föräldrar blir alldeles varma om hjärtat av barnens entusiasm men får ibland hjärtat i halsgropen av den vilda framfarten. Skogsåkning och gupp är det roligaste som finns tycker barnen, trots att pisterna är välpreparerade och fina.

Krafterna fylls på mellan varven med lite choklad eller jägarsnus. Men på eftermiddagarna brukar Alves små ben likna överkokt spaghetti. Då är det tur att det finns andra roliga aktiviteter att locka med.

En favorit är slädturen med hästen Svarten och trevlige kusken Bosse. Lugnet sprider sig i kroppen när man glider fram mellan snöklädda granar, det enda som hörs är hästens dova hovslag mot snön. Stallet är beläget precis vid grillplatsen i barnområdet, så alla barn kan klappa den stora och snälla hästen.

Hovdegubbens stuga är utgångspunkten för andra roliga aktiviteter för barn med trötta skidåkarmuskler. Det är här Tuva och Alve hänger medan Jesper och jag går carvingkurs. Chokladbollsbakning, lekar och bus står på programmet. Här finns en uppsjö av aktiviteter som exempelvis Snöbus med skoteråkning, flygande matta och skattjakt.

Tre skidområden – ett liftkort

Vemdalen består av tre skidområden: Vemdalsskalet, Björnrike och Klövsjö/Storhogna. Liftkortet gäller i alla tre skidområdena, vilket vi givetvis vill utnyttja. En dag tar vi Snöpendeln, den lokala skidbussen, till Björnrike för att se vad barnfamiljernas favorit har att erbjuda. Tuva blir genast kompis med chauffören Christopher och de pratar hela resan.

Renar dyker upp längs vägen och Christopher bromsar in bussen. Han berättar att renarna snart kommer att söka sig upp på fjället för att få kalvar. Tuva ställer mängder av frågor och lär sig en hel del om renar och fjäll.

Björnrike möter oss med breda, fina manchesterpister som lekfullt följer berget. Grizzly Express är Europas längsta expresslift och tar oss upp till toppen på ett kick. Vi gillar hur hela familjen kan åka upp med samma lift, ta olika nedfarter och mötas längst ner igen. Men det är inte bara barnfamiljer som gillar Björnrike: damlandslaget och många klubbar tränar i de svarta backarna.

– Wow, kolla hoppen! Barnen tjuter av förtjusning när de ser parkområdet med hopp, boxar och rails. Här åker de outtröttligt om och om igen. Alve hittar ett innovativt sätt att hantera boxen: han gränslar den och sätter sig ner när han åker. Smart!

Skicrossbanan är en annan favorit där hela familjen tävlar. Jesper och jag låter barnen vinna, men inser att det nog inte dröjer många år förrän de slår oss på riktigt.

Vesseltur till Jaktstugan

En naturupplevelse utöver det vanliga är lugnet uppe på fjället, långt från skidliftar, restauranger och civilisation. Tuva, Jesper och jag tolkar efter vesslan som tar oss upp på fjället. Alve sitter inne i vesslan och tittar ut på oss medan färden går tre kilometer uppåt, först genom granskog och sedan förbi vindpinade fjällbjörkar.

Målet är Jaktstugan som serverar traktens godaste frasvåfflor med hjortronsylt och grädde samt härligt kokkaffe. Här sitter vi en lång stund och njuter av utsikt över orörda fjäll medan det knastrar hemtrevligt i den öppna spisen.

När barnen blir rastlösa tar vi oss ut och kikar runt lite. Här finns endast snöklädda vidder men nyfikna barn hittar mycket att undra över ändå: ”Varför är träden så krokiga?”, ”Finns snömannen?”, ”Titta, ett hål i snön! Tror du att en lämmel bor här?”

På återseende

– I dag ska vi åka hem, säger jag och möts av ett unisont ”Neeeeeej!!!”.

Jag håller med, vistelsen känns för kort och trots ett späckat schema har vi inte på långa vägar hunnit testa allt som Vemdalen har att erbjuda. Vi har mängder av backar kvar att testa, fjällturer att göra, våfflor att äta. Dessutom måste vi se hur Skalets torg blir när de nya byggnaderna är klara.

Inte minst måste vi utforska skidåkningen i Klövsjö/Storhogna och där finns ett spa som jag gärna vill besöka. Mammors skidåkarmuskler kan också bli trötta. Vemdalen, vi ses nästa vinter! 

 

Faktarutor:

Bästa käket

 • Våfflor och kokkaffe i Jaktstugan uppe på fjället.
 • Skidåkarlunch på Grizzly Bar & Grill i Björnrike. Bäst varm chokld i Vemdalen?
 • Renskavsgryta med kantareller, rårörda lingon och potatismos på Hovdestugan. Smaskig fika!
 • Frukostbuffé eller mysmiddag på nybyggda Hovde Hotell.
 • Grillad korv vid någon av de välordnade grillplatserna.

Tuvas och Alves fem favoriter

 • Skicrossbanan och parkerna i Björnrike
 • Åka häst och släde.
 • Hovdegubbens stuga är toppen! Särskilt Snöbus med skoteråkning, flygande matta och skattjakt.
 • Tolka efter vesslan upp till Jaktstugan.
 • Skogsåkning och roliga gupp precis vid pisterna.

Jespers och Carins bästa tips

 • Lämna bilen hemma. Snötåget tar dig enkelt hit och med Snöpendeln tar du dig mellan de olika skidområdena.
 • Fyll på energin med jämna mellanrum. Ha alltid choklad eller jägarsnus i fickan.
 • After ski på Högfjällshotellet är en skön avrundning på dagen. Här finns lekrum med filmvisning.
 • Gå skidskola! Toppen för både barn och vuxna.
 • Varva skidåkningen med andra roliga aktiviteter. Barnen älskar Hovdegubbens stuga!

Recept på jägarsnus

 • Choklad
 • Salta nötter, gärna flera sorter
 • Russin eller annan torkad frukt

Hacka chokladen i grova bitar, blanda med nötter och torkad frukt. Häll ner i en påse och stoppa i fickan. Klart!

Familjen Brink

Jesper, Carin, Tuva, 8 år, Alve, 5 år

Bor: Stockholm

Fritidsintressen: skidåkning, surfing, friluftsliv, resor.

Nästa skidresa: Vemdalen så klart!

Res hit

Dagtåg från Stockholm

Byte i Mora, transferbuss från Röjan. Restaurangvagn på tåget mellan Stockholm och Mora.

Nattåg från Malmö/Göteborg

Sov hela resan, kom fram utvilad för en dag i backen. Skidlärare finns på tåget och informerar om boende och annat. Tillgång till boendet direkt vid ankomst, behåll boendet tills transferbussen tar er till tåget.

Res runt

Snöpendeln, modern och bekväm buss, kör hela dagen mellan de tre skidområdena. Avgång en gång i halvtimmen.

No Comments

Leave a Reply