Surfdröm slog ut statusjobb – reportage i SvD

 

Lukten av hav blandas med doften av nybryggt kaffe. Karin Henriksson och Lena Stübner står med varsin kaffemugg i handen och tittar ut över vågorna som rullar in mot stranden. Snart är det tid att väcka gästerna. Efter frukosten är det sedan dags att ta med brädan ut i vågorna.

Publicerad i: Svenska Dagbladet

Karin Henriksson och Lena Stübner driver Koala Surf, ett vandrarhem för surfare i Hossegor på franska Atlantkusten, en timmes bilresa norr om gränsen till Spanien.

De tjänar inte mycket pengar men lever sin dröm. Båda är pratsamma samtidigt som de utstrålar ett lugn.

För några år sedan såg livet annorlunda ut: mobiltelefonerna ringde oavbrutet, almanackorna var fulltecknade och fritiden obefintlig. Lena Stübner arbetade på SVT, bland annat som programledare för Sajber och reporter för Packat & Klart.

Karin Henriksson har jobbat på medieföretag som Framfab och Warpfilms i London.

– Jag levde för jobbet, berättar Lena Stübner.

– Vänner och familj fick ha förståelse. Jag satsade på karriären men försummade livet.

Det kom till en gräns och en dag beslöt de sig för att bryta upp. Men vägen till livet på stranden har varit långt ifrån spikrak.

Båda har en bakgrund i extremsporter. Därför var det naturligt att deras första gemensamma projekt blev snowboardcamps i Europa. Men kunderna uteblev och arrangemanget fick ställas in. Självförtroendet fick sig en rejäl knäck och vid fyllda 30 fick de flytta hem till föräldrarna igen.

– Många fattade inte vad vi höll på med, säger Karin Henriksson och skakar på huvudet.

– De tyckte att vi kastade bort våra karriärer. Jag som har jobbat för det coolaste filmföretaget i London, och Lena som hade fast anställning på SVT.

Men trots motgångarna försökte de igen. De genomförde ett snowboardcamp i Sverige. Och nu det gick bra. Det genomförde också en tv-produktion om snowboardtävlingen The Arctic Challenge. Sakta började självförtroendet återkomma och Karin Henriksson och Lena Stübner började fundera på att satsa på sitt andra stora fritidsintresse, surfing.

De nya planerna innebar en resa till Hossegor för att köpa ett hus. Efter mycket letande och krångel med den franska byråkratin hade de till slut ett litet ställe precis vid havet. Nästa utmaning var att skrapa ihop pengar för att kunna starta verksamheten lagom till säsongsstarten.

Tjejerna flyttade åter hem till föräldrarna och tog tillfälliga jobb. Särskilt för Karin Henriksson var tiden som extrajobbare i en prylaffär i Malmö en jobbig tid.

– Jag var orolig för att förlora ansiktet. Jag gick från att jobba med spännande tv- och filmprojekt till att bli utskälld för att plastpåsen kostar en krona. Jobbet var ju inte direkt ett karriärsteg uppåt.

Lena Stübner skrattar mest åt halvåret hemma i Sverige. Hon hade uppdrag för Packat & Klart men det var spridda dagar, resterande tid jobbade hon som servitris. Gäster som kände igen henne från tv utbrast ”Va, jobbar du här? Betalar SVT så dåligt att du måste jobba extra?”.

– Det är rädslan att misslyckas som hindrar många från att förverkliga sin dröm, säger Lena Stübner. När man vågar är det en enorm frihet. Vår inställning har hela tiden varit att vi kan inte mer än misslyckas. Gör vi det så får vi väl åka hem. Vi kan alltid jobba på fiskfabrik i Norge.

Nu har vandrarhemmet funnits i två somrar, både verksamheten och tjejernas liv har stabiliserats. De är eniga om att detta inte är något kortsiktigt projekt. Hossegor är deras hem; här har de pojkvännerna, kompisar och surfingen.

– Det här är min dröm, säger Karin Henriksson och ler stort. Jag bor i ett hus vid stranden med min pojkvän. Jag älskar att surfa och vill dela med mig.

Det är dags att återvända till huset för att skaka liv i gästerna. Solen börjar värma och det ser ut att bli en vacker dag.

Tre tips

Tre tips till andra som vill förverkliga sin dröm:

  • Var inte rädd för att misslyckas. Om du inte vågar, kan du varken vinna eller förlora. Det går alltid att ta sig tillbaka.
  • Du är väldigt ensam om du startar eget själv. Gör det tillsammans med någon du fungerar bra ihop med och respekterar. Det är skönt att kunna bolla idéer och problem.
  • Det är viktigt att ta vilopauser. I början är det bra att ha rutiner för när man ska jobba och när man ska ta paus.

No Comments

Leave a Reply