Fransk golf i världsklass – resereportage från Biarritz

Biarritz i sydvästra Frankrike erbjuder ett behagligt klimat året om och banor i världsklass. Upptäck en golfskatt vid Atlantkusten som hittills varit okänd för de flesta svenskar.

Publicerad i: Resor (distribueras med cirka tjugo svenska dagstidningar).

Text och foto: Carin Brink

– Livet är verkligen tufft, utbrister Patxi och blinkar med ena ögat. Nedanför oss breder den smaragdgröna golfbanan ut sig med den gnistrande Atlanten som bakgrund. Patxi, som är ansvarig för banskötseln på golfbanan Ilbarritz, har svårt att dölja hur belåten han är över både sitt jobb och den vackra banan.

Till Ilbarritz Training Centre kommer varje år 30 000 golfare för att förbättra sitt spel. Både professionella spelare och amatörer får hjälp med sin teknik. Patxi rekommenderar att träna med instruktör på förmiddagen och spela en runda på eftermiddagen.

I Biarritz med omnejd finns ett dussin golfbanor som håller en mycket hög standard. Fyra av banorna rankas bland kontinentala Europas 100 bästa och Frankrikes 20 bästa av den oberoende organisationen Top 100 Golf Courses. En person som vet allt som är värt att veta om banorna i området är Claude Rousseau, VD för den prestigefulla golfklubben Biarritz Le Phare.

– Ofta är golfbanorna i en region väldigt lika varandra till karaktären. Här kan jag möta nya utmaningar varje dag. Välj mellan kust-, park- och skogsbanor. Vi har banor som ligger i stadsbebyggelse, andra belägna på landet och några vid Pyrenéernas fot. Välj mellan gamla anrika golfbanor och andra med modern arkitektur. Några ligger fem minuter från Biarritz centrum, den som ligger längst bort når du på en knapp timmes bilfärd.

Vi sitter på klubbhusets uteservering. Aromen från det starka kaffet i kopparna på bordet blandas med doften av nyklippt gräs. En febril aktivitet råder runt omkring oss eftersom Biarritz Cup, Frankrikes största amatörtävling, pågår för fullt.

Biarritz Le Phare, som är Europas näst äldsta bana utanför Storbritannien och Irland, bjuder på en helt annorlunda upplevelse än Ilbarritz. Le Phare är en kompakt bana och ligger inklämd i stadsbebyggelse. När Biarritz Le Phare grundades 1888 fanns inga golfbilar, därför är hålen kortare och avstånden mellan green och nästa håls tee bara några meter.

– Banan är bara 5 400 meter lång men den har 75 bunkrar. Banarkitekturen är ritad i samma anda som de anrika skotska och irländska golfbanorna. Vi visar inte svårigheterna. Amerikansk banarkitektur är annorlunda, där är avstånden längre och bunkrar är synliga.

Det var britter som tog golfen till Biarritz och Baskien. Lokalbefolkningen introducerades till spelet genom arbetet som caddies. Det är bakgrunden till baskernas långa golftradition och anledningen till att det finns många golfbanor av hög kvalitet i området.

– Regionen svettas golf! Sporten finns överallt, alla spelar och du kan prata golf med vem som helst.

Biarritz ligger vid Atlanten, bara en halvtimme från Spanien, och bjuder på ett behagligt klimat större delen av året. Sommaren är en händelserik tid med många turister och aktiviteter, på vintern kommer professionella spelare hit för att träna. Men Claude Rousseau rekommenderar våren och hösten, då är det lugnt på banorna och klimatet är perfekt för golf.

Närheten till Pyrenéerna ger möjlighet till en annorlunda kombination av fritidsaktiviteter:

– I mars och april kan du åka skidor på morgonen och spela golf på eftermiddagen. Det finns mycket att göra förutom att spela golf. Bada, cykla, surfa, fiska eller vandra i bergen. Vill du ta det lugnt så rekommenderar jag thalassoterapi (spabehandling med havsvatten, red:s anm.). På kvällen finns många fantastiska restauranger att välja mellan, det baskiska köket är en dröm för gourmanden.

Många nationaliteter möts i Biarritz. De senaste åren har svenskar kommit hit för att surfa men få har upptäckt vad området har att erbjuda inom golf. Claude Rousseau rekommenderar golfsugna svenskar ett golfpaket för att få chansen att prova flera av områdets fantastiska golfbanor.

 

Faktarutor

Resa dit

Enda direktflyget till Biarritz går från Skavsta och Landvetter med Ryanai. Med mellanlandning gäller Air France från Arlanda, Landvetter och Kastrup. EasyJet flyger från Landvetter och Kastrup via London till Biarritz.
Norwegian flyger från Arlanda till Bordeaux (endast högsäsong). Res de återstående 19 milen med hyrbil, buss eller tåg.

Resa runt

Buss: Golfbanorna Ilbarritz och Biarritz Le Phare nås enkelt med buss om du bor i centrala Biarritz.Pris: 10 kronor/resa, 20 kronor/dygn, 110 kronor/vecka. Information om busslinjer hittar du på www.chronoplus.eu (endast på franska).

Bil: För spel på  flera banor rekommenderas bil. Hyr bil billigt via www.holidayautos.se Pris: Från 1 724 kr/vecka. GPS rekommenderas eftersom gatunätet i Biarritz är lite krångligt.

Bo

Hotell

Le Regina du Golf. Blicka ut över golfbanan Biarritz Le Phare med morgonkaffet i handen, se solnedgången över havet från hotellets terrass. Pris: från 2 300 kronor per vecka. www.villadelles.com

Hôtel du Palais. Lyx och komfort i överflöd väntar dig i det före detta kejserliga palatset. Beläget vid stranden, mitt i Biarritz centrum. Pris: från 3000 kronor per natt. www.hotel-du-palais.com

Hôtel de l’Océan. Trevligt trestjärnigt hotell med havsutsikt vid torget i Biarritz. Pris: från 750 kronor per natt. www.biarritz-hotel-ocean.com

Hyra lägenhet/hus

Abritel, www.abritel.com
Homelidays, www.homelidays.com
Mediavacances, www.mediavacances.com

Tips: Köp ett golfpaket

Med Biarritz Golf Pass, www.golfpassbiarritz.com, får man spela fem rundor, och välja bland följande sex av områdets absolut  bästa banor. Pris: från 2400 kronor.

Arcangues. En relativt korta bana med modern arkitektur som kräver precisionsspel. Banan löper genom ängar och ekskogar, den är vackert belägen vid bergen och slottet Arcangues. www.touradour.com/golfdarcangues

Makila. En utmanande bana med stora fairways som går genom kuperad terräng och ekskog. Makila ligger på landsbygden med vacker utsikt över bergen. www.makilagolfclub.com

Biarritz Le Phare. Räknas som ett av Frankrikes kulturarv. Denna kompakta bana, ritad i klassisk brittisk stil, ligger mitt i stadsbebyggelse. www.golfbiarritz.com

Ilbarritz. Ligger på klipporna överblickande havet. Här finns även Ilbarritz Training Centre som hjälper proffs och amatörer att förbättra sin teknik. www.golf-ilbarritz.com

Moliets. En enastående golfbana som löper genom tallskog (13 hål) och längs kusten (5 hål). Ritad av den kände banarkitekten Robert Trent Jones. www.golfmoliets.com

Seignosse. Ett berömt mästerverk, arkitekt är Robert van Hagge. Banan går mellan höga tallar och korkträd. www.bluegreen.com/seignosse

 

Kali Tee Pass

Är det för mycket med fem rundor så finns Kali Tee Pass, www.kaliteepass.com, där tre rundor ingår. Pris: från 1 440 kronor.

I Kali Tee Pass ingår: Biarritz Le Phare, Makila, Arcangues och Ilbarritz.

Kali betyder golf på baskiska.

 

Andra intressanta golfbanor:

Chantaco, www.golfdechantaco.com

La Nivelle, www.golfnivelle.com

Chiberta, www.golfchiberta.com

Hossegor, www.golfhossegor.com

 

Fler länkar

www.worldgolf.com/courses/france/aquitaine Information om golfbanors öppettider, antal hål, kartor, med mera.

www.top100golfcourses.co.uk Den oberoende organisationen Top 100 Golf Courses rankar världens bästa golfbanor.

www.biarritz.fr Information om Biarritz.

 

 

2 Comments

Andersson
april 27, 2015 9:10 e m

Låter underbart! Har verkligen fått upp ögonen för Frankrike när det kommer till golf. Inte alls omöjligt att de bli en resa redan i år dit =)

Carin
december 5, 2015 2:39 e m

Området har verkligen många fina golfbanor. Jag tror att du kommer att gilla dem.

Leave a Reply