Bad på Bali

Barnens Bali – reportage i Resor

 

Barnen står nära gudarna på Bali. Ön bjuder på såväl fartfyllda aktiviteter som lugn och ro.

Publicerad i: Resor (distribueras med cirka tjugo svenska dagstidningar).
Text och foto: Carin Brink

På stallets lugnaste hästar skrittar vi fram i maklig takt. Plötsligt tar min häst ett litet skutt och jag ropar förskräckt till.

– Mamma, var inte så nervös, ropar Tuva med ett porlande skratt.

Femåringen är betydligt mer bekväm på hästryggen och lyser av lycka medan våra guider leder hästarna med säker hand och pekar ut ankor och grodor bland risfälten.

På Bali tror man att barn står nära gudarna och har därför en central plats i samhället. Alve, 2 år, och Tuva, 5 år, njuter i fulla drag av uppmärksamheten. De blir snabbt kompisar med både hotellpersonal och surfkillar på stranden.

Det sköna livet vid poolkanten och Indiska oceanen erbjuder en rofylld tillvaro för barnfamiljen: bygg sandslott, bada och snorkla, köp en handmålad drake och låt den flyga mot solen; beställ nygräddade ananaspannkakor när magen börjar kurra.

När rastlöstheten kommer krypande finns en uppsjö av aktiviteter. Lite större barn kan gå i surfskola, prova forsränning, vandra eller gå ridkurs. Djurparker som Bali Zoo och Bali Bird Park uppskattas av barn i alla åldrar. De hundratals aporna vid Sacred Monkey Forest Sanctuary och vilda delfiner vid norra kusten är också populära.

Turistorten Kuta är hektisk med kaotisk trafik och känns inte särskilt barnvänlig. Vi väljer att bo i närbelägna Jimbaran och gör små utflykter därifrån. För en billig peng anlitar vi privatchauffören Made som skjutsar oss runt. Han rekommenderar lämpliga sevärdheter och vi har långa samtal under bilfärderna om kultur, religion och samhällsutvecklingen på Bali. Tuva undrar hela tiden vad vi pratar om och jag får översätta. Hon lyssnar uppmärksamt och ställer egna frågor till Made. ”Varför åker en hel familj på en motorcykel?”, ”Har du smakat kokosnöt?”, ”Varför ska man ha på sig ett tygskärp i templet?”

– Se upp för aporna, varnar Made när vi närmar oss templet Uluwatu för att se Kecak, den traditionella elddansen. De är ”business monkeys”, skrattar han och direkt får vi se vad han menar. En amerikansk turist blir av med solglasögonen och enda sättet att få dem tillbaka är att erbjuda något ätbart i utbyte.
Elddansen visar sig bli ett oförglömligt minne. Med havet och den vackra solnedgången som fond ser vi berättelsen om hur demonen Ravana blir kär i den vackra Sita och rövar bort henne. Barnen är trollbundna av föreställningen och Alve blir helt till sig när apan Anoman vinkar till honom.

– Vänta tills mina kompisar får höra att jag har varit vid en riktig vulkan! utropar Tuva.

Besöket vid vulkanen Batur är en större händelse än vi kunnat föreställa oss för femåringen men raseriutbrottet är nära eftersom vi inte kan komma upp till toppen. Tuva lugnar sig när pappa lovar att de ska vandra hela vägen upp när hon fyllt fjorton.

Bali är ett paradis; vi besöker kända surfställen, vandrar runt i bergsstaden Ubud, bor mitt på stranden i Canggu och njuter av lugnet i Balian. Men favoriten är ändå Medewi. Landskapet är slående vackert, stämningen rofylld och vi får flera fina vänner bland bybefolkningen.

Tuva kryper upp i hängmattan, vänder blicken upp mot palmerna och undrar när hon ska få smaka kokosnöt, det är ju fullt i träden ovanför. Ketuc hoppar plötsligt upp och försvinner; fem minuter senare kommer han tillbaka med en kokosnöt som han med van hand öppnar och räcker till en överförtjust liten tjej.

– Det här är det bästa surfstället på Bali! Vågorna är fantastiska och det är så lugnt här, säger Piping stolt och Ketuc nickar instämmande.

Vi konstaterar att det kommer att bli fler semestrar på Bali.

Det är värt varenda krona att under en hel månad slippa snoriga näsor eller att trycka ner en trilskande tvååring i vinteroverall. Om inte förr så måste vi ju hit när Tuva fyllt fjorton och ska bestiga vulkanen Batur.

No Comments

Leave a Reply